Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Wat kost een architect? Alle kosten 2023 op een rij!

Logo Goedhuis

Zelf een eigen huis bouwen? Dan heb je een architect nodig. De architect kosten variëren vaak genoeg. Laat je daarom voordat je aan de slag gaat goed informeren.

Is een architect duur?

Je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Kies je voor één van Nederlands beste architecten dan ben je natuurlijk duurder uit dan bij andere architecten. Je krijgt dan waarschijnlijk ook een uniek ontwerp. We adviseren om vooral niet te veel naar prijs te kijken als je een eigen woning laat ontwerpen. Als je het kunt betalen is het veel belangrijker dat de stijl van de architect jou aanspreekt.

Wat is het uurtarief van een architect?

Het uurtarief van een architect ligt gemiddeld tussen de €80 tot €150 euro. Goedkopere architecten werken vaak als freelancer. Bij een middelgroot architectenbureau betaal je gemiddeld €100-€200 per uur. Toparchitecten vragen zelfs tussen de €200 en €400 euro per uur. Toch is het goed om je niet blind te staren op het uurtarief. Het is best mogelijk dat een architect met een hoger uurtarief efficiënter werkt, waardoor de totaalprijs lager uitvalt.

Er zullen weinig architecten zijn die minder dan €80 per uur vragen. Dit heeft ermee te maken dat in het cao voor architecten een minimumtarief voor zzp’ers is vastgelegd. Zzp-architecten moeten 150% procent van het bruto uurloon van een werknemer met vergelijkbaar werk rekenen.

Kan ik besparen op een architect?

Ja, maar het is zinvoller om op andere punten te bezuinigen. Hier lees je 6 tips om goedkoop een eigen huis te bouwen. Bij Goedhuis bouwen we prefab woningen. Door deze manier van bouwen is het mogelijk om voor een lagere prijs een prachtige woning te laten bouwen, inclusief de architect kosten. Hier zitten ook de bouwbesluitberekeningen, vergunningsaanvraag en het funderingsadvies bij. Begin alvast met het ontwerpen van jouw woning en ontdek de mogelijkheden!