Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Wat kost een architect? Alle kosten (2022) op een rij!

Logo Goedhuis

Zelf een eigen huis bouwen? Dan heb je een architect nodig. De kosten daarvan variƫren nogal. Laat je voor de tijd daarom goed informeren.

Er zijn goedkope en dure architecten. Kies je voor één van Nederlands beste architecten dan ben je natuurlijk duurder uit dan bij andere achitecten. Je krijgt dan waarschijnlijk ook een uniek ontwerp. We adviseren om vooral niet teveel naar prijs te kijken als je een eigen woning laat ontwerpen. Het is belangrijker dat de stijl van de architect jou aanspreekt.

Wat is het uurtarief van een architect?

Het uurtarief van een architect is gemiddeld €75 tot €150. Goedkopere architecten met een uurtarief van €75 per uur werken vaak als freelancer. Bij een middelgroot architectenbureau betaal je gemiddeld €100-€125 per uur. Toparchitecten vragen €150 per uur. Toch is het goed om je niet blind te staren op het uurtarief. Het is best mogelijk dat een architect met een hoger uurtarief efficiĆ«nter werkt, waardoor de totaalprijs lager uitvalt.

Er zullen weinig architecten zijn die minder dan €75 per uur vragen. Dit heeft ermee te maken dat in het cao voor architecten een minimumtarief voor zzp’ers is vastgelegd. Zzp-architecten moeten 150% procent van het bruto uurloon van een werknemer met vergelijkbaar werk rekenen.

Wat kost een architect?

Als je een huis laat ontwerpen door een architect, dan ben je gemiddeld €4.000 tot €8.000 kwijt. Zo betaal je gemiddeld €1.000 tot €2.500 voor een schetsontwerp en €1.500 tot €2.500 voor een bouwtekening. Daarna rekent een architect nog kosten voor constructieberekeningen (€1.000 tot €2.000), EPC-berekeningen (€250 tot €500) en MPG-berekeningen (€250 tot €500).

Kan ik besparen op een architect?

Ja, maar het is dan zinvol om op andere punten te bezuinigen. Hier lees je 6 tips om goedkoop een eigen huis te bouwen.

Is een architect nodig?

Ja en nee. Laat je een eigen huis ontwerpen, dan is een architect natuurlijk nodig. Kies je voor een Goedhuis woning? Dan is jouw huis al ontworpen en bespaar je dus aanzienlijk.

Op Goedhuis.nl kun je jouw eigen droomwoning samenstellen vanaf €€ 243.000. Onze woningen zijn al ontworpen door een architect, dus daar hoef je niet meer voor te betalen. De prijs van de woning is all-in, dus inclusief bouwbesluitberekeningen, vergunningsaanvraag, funderingsadvies, constructeur én architect.

Benieuwd naar al onze woningen? Neem hier een kijkje en vind jouw droomwoning!