Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Goedkoop een eigen huis bouwen? 6 tips om te besparen!

Logo Goedhuis

Je hebt een kavel en droomt over een vrijstaande woning. Maar hoe pak je het aan. Is het mogelijk om een huis onder de 230.000 euro te bouwen? Wat zijn addertjes onder het gras?

Als je handig bent en je hebt genoeg tijd, dan kun je natuurlijk je woning zelf bouwen. Dit is vaak de goedkoopste oplossing. Toch komt het tegenwoordig zelden voor dat iemand in de avonduren ‘even’ een huis bouwt. De onderstaande tips zijn vooral gericht op consumenten die graag kiezen voor een aannemer of bouwbedrijf.

Tip 1: kies een transparante aannemer

De eerste tip is eigenlijk direct de belangrijkste tip. Kies voor een aannemer die je vertrouwt en waar je op kunt bouwen. Waarschijnlijk is een woning jouw grootste aankoop ooit, dus je moet er zeker van zijn dat een aannemer of bouwbedrijf dit vertrouwen niet beschadigd. Vraag voor de tijd om een overzicht van alle kosten. Wat gebeurt er bij tegenslagen? Zit de aannemer overal met een bepaald percentage tussen?

Als je een bepaald budget hebt, adviseren we om een aannemer niet per uur te betalen. Het nadeel is dat het werk vaak uitloopt en dat je dan voor ieder extra uurtje betaalt. Een all-in prijs is vaak de beste optie.

Bij Goedhuis.nl hebben alle woningen een all-in prijs en betaal je pas bij oplevering. De prijs is inclusief funderingsadvies, vergunningsaanvraag, bouwbesluitberekeningen en aanvraag/inplannen huisaansluiting. Dit zijn kosten die bij een andere aannemer wel worden gerekend. 

Tip 2: laat je woning casco opleveren

Als je een woning laat bouwen, kun je deze vaak casco laten opleveren. De woning is dan nog niet compleet afgewerkt. Vaak bespaar je hiermee al snel enkele tienduizenden euro’s, maar uiteindelijk moet je de afwerking wel zelf doen.

Woningen op Goedhuis.nl worden sleutelklaar of casco opgeleverd. Kies je voor casco oplevering? Dan trekken we de kosten van de werkzaamheden en materialen af van de totaalprijs van de woning. Zo worden de wanden niet met gipsplaten afgewerkt, vervallen binnenwanden en binnendeuren, worden aansluitingen op standaard locaties afgedopt en moet je zelf sanitair en tegelwerk plaatsen. Wel is de woning volledig wind- en waterdicht.

Tip 3: ga voor een cataloguswoning

Er zijn twee soorten nieuwbouwwoningen. Je kunt kiezen voor een op maat ontworpen nieuwbouwwoning. Je gaat dan waarschijnlijk eerst naar een architect om een schets te maken. Dit is een duurdere route. Jouw woning is namelijk uniek, dus je bent geld kwijt aan een architect, maar ook zal een aannemer meer rekenen. De aannemer bouwt deze woning namelijk voor het eerst en hij houdt rekening met onvoorziene zaken.

Kies je voor een cataloguswoning, dan krijg je een woning die al vaker is gebouwd. Vaak kun je de woning nog wel naar smaak aanpassen, dus het is dan alsnog mogelijk om er een eigen draai aan te geven.

Goedhuis.nl is een uniek, nieuw concept. Op Goedhuis.nl bieden we tijdloze cataloguswoningen aan, maar deze zijn online aan te passen. Wil je een andere kleur steen? Met één klik geregeld. Of een extra dakkapel? Die voeg je eenvoudig toe. Je ziet direct de all-in prijs voor sleutelklare oplevering.

Tip 4: bespaar op meerwerk

Tijdens de bouw kun je kiezen voor meerwerk, zoals extra stopcontacten, verleggen van lichtpunten of keukenaansluitingen verplaatsen. Het is vaak slimmer om in een later stadium zelf wijzigingen uit te voeren. Aannemers verdienen namelijk flink op meerwerk. Vaak wordt er gerekend met catalogusprijzen (voor bijv. modern schakelmateriaal), terwijl je op internet goedkoper wandcontactdozen kunt aanschaffen. Als iets afwijkt van de standaard, dan wordt er meer gerekend. Laat je daarom goed informeren en vergelijk prijzen.

Tip 5: bundel de krachten met andere bouwers

Gaan jouw nieuwe buren ook een woning bouwen? Overweeg om samen naar een aannemer te gaan of om samen de tuin bij één hoveniersbedrijf neer te leggen. Bedrijven kunnen een kleine korting geven op het moment dat twee of meer huishoudens een dienst of product afnemen. Voor de desbetreffende bedrijven is het daarnaast makkelijker. Werkzaamheden kunnen gebundeld worden en materialen zijn (in bulk) mogelijk goedkoper.

Tip 6: bouw wat je nodig hebt

Kies een nieuwbouwwoning waarvan je weet dat je de ruimte gaat gebruiken. Hoe ziet jouw gezinssituatie er over vijf of tien jaar uit? Heb je dan nog steeds voldoende ruimte in huis of is de woning dan te groot of te klein? Als je een huis met teveel slaapkamers kiest, dan betaal je eigenlijk teveel.

Bij Goedhuis.nl bieden we al een complete woning aan voor € 243.000 (all-in). Deze woning heeft 97 vierkante meter vloeroppervlak en twee slaapkamers.

Dit zijn de populairste Goedhuizen

Filters

Stel je eigen droomhuis samen

Jouw droomwoning samenstellen? Start met ontwerpen! Kies één van de twaalf samengestelde woningen en pas de woning volledig naar jouw wensen aan. Binnen vijf minuten ontvang je een complete offerte voor jouw geconfigureerde woning. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak in onze showroom in Hendrik-Ido-Ambacht.