Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Een bouwkavel: waar moet ik aan denken?

Logo Goedhuis

Wonen op een eigen gekozen bouwkavel. Hoe vrij klinkt dat? Zelf je plekje uitzoeken en ook nog eens je woning geheel in eigen stijl laten ontwerpen. Het is allemaal mogelijk. Misschien zul je nu wel denken: dit kost zoveel moeite, ik ga liever voor de ‘veiligere’ weg. Dat hoeft helemaal niet! Wij van Goedhuis helpen je graag met een stappenplan. Daarnaast voeren we dit stappenplan ook nog eens grotendeels uit. Ontdek snel meer.

De eerste stap in het kavel proces

Wat leuk dat je interesse hebt in een bouwkavel kopen! Wellicht heb je al wat rondgekeken naar vrije bouwkavels. Maar het kan natuurlijk ook dat je eerst graag informatie opdoet over de werkwijze. Voor Goedhuis is het bouwen op bouwkavels niets nieuws. Daarom hebben wij voor jou ‘vrije bouwkavel grond’ onderzocht waar jouw woning op kan komen te staan. Dit in de vorm van ‘nieuwbouwprojecten’ waar momenteel nog op gebouwd gaat worden. Sommige nieuwbouwprojecten staan nog in de kinderschoenen. In dit onderzoek hebben we rekening gehouden met de regels van het bestemmingsplan. Om je eigen wensen en behoeftes te peilen, kun je al een kijkje nemen in onze configurator. Zodat jij jouw droomhuis online kunt samenstellen.

Bestemmingsplan en vergunningstraject 

In het bestemmingsplan wordt er beschreven wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren. Dus: hoe mag de grond gebruikt worden? En wat mag er op de grond gebouwd worden? In dit geval is het dus van belang dat de vrije bouwkavel een ‘woonbestemming’ moet zijn. Het is mogelijk om voor de desbetreffende bouwkavel een vooronderzoek door Goedhuis uit te laten voeren. Wij kijken dan of de plek bijvoorbeeld voldoende bouw ruimte heeft, maar ook wat het grondwaterpeil is en of de ondergrond geschikt is. 

Naast het bestemmingsplan komt er ook nog een vergunningstraject bij kijken. Ook wel de welbekende ‘bouwvergunning’ en tegenwoordig de ‘omgevingsvergunning’. Het is de bedoeling dat de gemeente binnen acht weken een beslissing neemt over je vergunningsaanvraag. Zodat jij hopelijk je bouwkavel kunt kopen. Vervolgens geldt er een termijn van zes weken waarin de omgeving bezwaar kan maken. Deze beslistermijn kan met zes weken verlengt worden.

Staat er al een huis op je eigen kavel? Dan is er een sloopvergunning vereist. Het aantal kuub van het bestaande huis is vaak bepalend voor het aantal kuub van het nieuwe huis op de bouwkavel. Het is dus belangrijk de bouwschriften door te nemen voor dit type bouwkavels. In dit geval is de omgevingsvergunning ook van toepassing.

En vergeet natuurlijk niet goed te kijken naar de omgeving en de bouwkavel zelf. Wil jij echt graag wonen op deze plek? Blijft het uitzicht zo? Hoe zit het met de infrastructuur? En zijn er genoeg voorzieningen zoals scholen en winkels? Wat betreft de bouwkavel: houd rekening met je eigen wensen. Is het mogelijk om jouw droomhuis hier op te bouwen? Past er indien gewenst ook nog een schuur bij? En een tuin? En kan je jouw auto kwijt? Concluderend, verdiep je in de beschikbare bouwkavels. Vraag de omgevingsvergunning aan vergeet je eigen wensen natuurlijk niet!

Ontdek meer bij Goedhuis

Bij Goedhuis hebben we een ruime keuze in cataloguswoningen. Kijk dus lekker rond en ontwerp jouw droomhuis. Heb je een vraag of opmerking? Dan kan je ons contacten en nemen we zo snel mogelijk contact met jou op!