Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Wat zijn de kosten voor een huisaansluiting? Alle kosten voor 2023 op een rij!

Logo Goedhuis

Ga je een nieuw huis (laten) bouwen? Dan kan het vooraf slim zijn om alle kosten op een rij te zetten. Een belangrijk onderdeel van deze kosten zijn de kosten voor de huisaansluiting. Denk hierbij aan de aansluiting van elektriciteit, water, riool, warmte, gas en media/communicatie. Zonder een huisaansluiting is het niet mogelijk om gebruik te maken van elektriciteit, gas, water of licht. In de praktijk betekent dit dat een huis onbewoonbaar is. In dit artikel geeft Goedhuis jou een inschatting van de kosten voor een huisaansluiting. 

De totale huisaansluiting kosten

Een duik nemen in een warm bad, je favoriete serie bingewatchen of een lekkere cappuccino bereiden: allemaal activiteiten die onmogelijk zijn zonder huisaansluiting. Daarom is het belangrijk om een huisaansluiting op tijd aan te vragen. 

Onder het aansluiten van een huis vallen best wat kosten. Voor het aansluiten van de elektriciteit komt namelijk een ander bedrijf langs dan voor een rioolaansluiting. Al deze kosten bij elkaar kunnen dus al snel oplopen. Vaak liggen de totale kosten van een huisaansluiting tussen de €3.400 en €5.000 euro. 

De exacte hoogte van de kosten kunnen verschillen. Dit is vaak afhankelijk van de grootte van jouw huis, de regio waar je woont en welke bedrijven je kiest. Wij zetten alle kosten hieronder voor je op een rij. 

Elektriciteit aansluiting 

Wanneer je elektriciteit wilt, moet er een gespecialiseerd nutsbedrijf langskomen, zoals Enexis. Voor een reguliere woning is meestal een 3-fase aansluiting nodig. Je betaalt voor deze aansluiting een eenmalig bedrag. Hierbij gaat het nutsbedrijf er wel van uit dat de aansluitkabel tussen het netwerk en jouw meterkast korter is dan 25 meter. 

Voor een normaal huishouden zal een capaciteit t/m 3 x 25 A voldoende zijn. Je betaalt hier eenmalig ongeveer tussen de 1.500 en 3.000 euro voor. Dit is alleen voor het aansluiten. Daarnaast betaal je ook nog maandelijks netbeheerkosten aan jouw energieleverancier.

 Elektriciteitsaansluiting aanvragen? Dit regel je eenvoudig zelf via Mijnaansluiting.nl. Zorg er wel voor dat de plaats van de meterkast is vastgesteld voordat de aannemer bij je langskomt. 

Wateraansluiting kosten

Voor iedere woning die nieuw wordt gebouwd moet een nieuwe wateraansluiting worden aangelegd. Ook dit regel je zelf via Mijnaansluiting.nl. Er wordt een externe aannemer ingeschakeld om de waterleiding aan te leggen. 

De tarieven voor een wateraansluiting zijn afhankelijk van de grootte van uw woning. Voor het aanleggen van een middelgrote aansluiting (3,5 m3 per uur) – ongeacht het aantal strekkende meters – betaal je gemiddeld zo’n 1.000 tot 2.000 euro.

Wanneer je eenmaal woont heeft u ook met kosten, deze zijn opgesplitst in twee delen. Zo is er een algemeen deel voor onderhoud aan leidingen e.d. Deze kosten noemen we vastrecht. Daarnaast betaal je maandelijks kosten voor jouw verbruik. Dit noemen we ook wel de variabele kosten.

Warmteaansluiting kosten

Je kunt de aanvraag voor een aansluiting op het warmtenet aanvragen via Mijnaansluiting.nl. Je ontvangt vervolgens een persoonlijke prijsindicatie, waardoor je precies weet wat er te wachten staat. De werkelijke aansluitingskosten op het warmtenet kunnen wel oplopen tot €5.000 per woning. In veel gevallen komen hier ook de kosten voor het aanleggen van hoofdleiding nog bij. Het is daarom een belangrijke kostenpost om rekening mee te houden. 

Rioolaansluiting kosten

Ieder nieuw huis wordt aangesloten op het riool. Ook voor het aanvragen van een rioolaansluiting kun je terecht bij MijnAansluiting.nl. De kosten voor deze aansluiting zullen per gemeente verschillen en zijn afhankelijk van de afstand tot het hoofdriool en de graafwerkzaamheden die er voor nodig zijn. Daarom wordt er een gemiddelde tussen €1.500 en €4.000 weergegeven.

Media en communicatie aansluiting kosten

De kosten voor het aanleggen van een kabel voor internet, tv, en telefoon verschillen uiteraard per provider en per woning. Het is slim om alvast een provider in te schakelen voor een contract. De provider is dan namelijk verplicht om een aansluiting te verzorgen en vaak betaal je er dan niet of minder voor. Je kunt een aansluiting ook eenvoudig regelen op Mijnaansluiting.nl. Bij grotere afstanden zullen deze kosten uiteraard hoger uitvallen dan wanneer jouw huis dicht bij de weg is gebouwd.

Goedhuis neemt het voor jou uit handen

Als je een huis laat bouwen door Goedhuis, dan profiteer je van vele voordelen. Wij nemen namelijk het aanvragen voor een huisaansluiting voor je uit handen en zorgen dat de planning helemaal volgens plan loopt. Wij communiceren met de nutsbedrijven zodat het werk niet onnodig stil komt te liggen. Zo hoef jij je nergens druk om te maken. Het plannen en coördineren van jouw huisaansluiting is bij de kosten van een Goedhuis inbegrepen. Je betaalt alleen voor de aansluitingen aan de nutsbedrijven, waarvan wij de offertes één op één aan jou zullen doorzetten.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een Goedhuis of heb je een specifieke vraag over één van onze modellen? Neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan voor jou klaar.