Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Een kavel kopen? Met deze tips kan het niet misgaan

Logo Goedhuis

Wil je een kavel kopen? Dan is het goed om te weten waar je op moet letten. Je kunt makkelijk een kavel kopen zonder te denken aan de verschillende aandachtspunten. Wil je tips om een kavel te kopen zonder onverwachte bijzonderheden? Lees dan snel verder.

Een kavel kopen, kan dat altijd?

Als je eraan denkt om een kavel te kopen heb je waarschijnlijk al een stuk bouwgrond in gedachte. Maar ook als je al een kavel in bezit hebt moet je eerst weten of je mag bouwen op de grond. Het is altijd handig om een kijkje te nemen op Bestemmingsplan. Hier vind je alle mogelijkheden voor het kavel waar je interesse in hebt. Denk bijvoorbeeld aan hoe hoog je mag bouwen of wat de bijzonderheden zijn van het stuk grond. Deze zaken dienen dus nauwkeurig uitgezocht te worden. Voor vragen over het stuk grond kan je ook terecht bij de gemeente.

Daarnaast is het belangrijk om de verkoper te vragen om een officieel attest. Dit is een schriftelijk bewijs dat aangeeft dat het kavel daadwerkelijk bouwgrond is en of er een woning gebouwd mag worden op het stuk grond. Dit voorkomt vervelende verassingen.

Waar kan je een kavel kopen?

Als je gaat kijken naar de plaats van je kavel zijn er ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je kan beginnen met het regelmatig in de gaten houden van het plaatselijke nieuws om erachter te komen of de gemeente van plan is om bouwkavels vrij te geven. Daarnaast kan je natuurlijk altijd kijken op de website van de gemeente waar je een kavel zou willen bouwen. Als je nog geen plaats in gedachte hebt zou je kavels kunnen vinden op verschillende websites zoals bouwkavelonline.nl. Het is soms ook mogelijk om een e-mailnotificatie in te stellen via Google Alert. Je krijgt dan meteen een melding zodra er informatie vrij is gekomen over een kavel.

Ook is het goed om rekening te houden met de plaats van je kavel. Wat is de afstand tot winkels, supermarkten of zorgverleners? Je wilt er later niet achter komen dat je elke dag een half uur moet rijden voor je boodschappen. En als je kinderen hebt is het goed om te weten of er een school in de buurt zit en of er sprake is van openbaar vervoer.

Een kavel kopen zonder onverwachte kosten

Als je geïnteresseerd bent in een kavel, let dan goed op de conditie van de grond. Je kan een kavel kopen en er later achter komen dat de grond veel meerkosten oplevert. Het is daarom belangrijk om bodemonderzoek uit te laten voeren voor je de grond koopt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je grond koopt met wateroverlast of een stuk grond dat niet stabiel is. Een goede tip is dan ook om een grondonderzoekclausule op te laten nemen in het koopcontract. Hiermee kan de verkoop ongedaan worden gemaakt als het onderzoek naar de grond negatief scoort. Ook kan je jezelf laten adviseren door een bouwspecialist of architect.

Daarnaast is het handig om alvast te controleren of de grond leidingen en kabels heeft voor zaken als elektriciteit, gas en water. Als deze aanwezig zijn scheelt dat een hoop kosten.

Overige belangrijke zaken

Soms zijn er voorwaarden verbonden aan het bouwen van een woning op een kavel. Zo kan het zijn dat het niet toegestaan is om je woning in een bepaalde stijl te bouwen of om een specifiek materiaal te gebruiken. Vraag dus altijd na of er bepaalde bouwvoorschriften zijn voor het kavel.

Daarnaast is het goed om na te denken over de grootte van de kavel. Een grote tuin is erg fijn maar je bent hoogstwaarschijnlijk een stuk meer tijd en kosten kwijt aan het onderhoud. Het is dus handig om van tevoren vast te stellen hoe je het budget wilt verdelen. Een kleinere kavel kopen betekent natuurlijk dat je meer kan investeren in de woning.

De volgende stap

Een kavel kopen hoeft dus niet moeilijk te zijn. Heb je je kavel gevonden en wil je nu beginnen aan de bouw van je droomhuis? Bij Goedhuis ben je aan het juiste adres! Neem een kijkje naar onze verschillende woningen. Heb je vragen? Onze specialisten helpen je graag verder.