Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Veelgestelde vragen omtrent heiwerk 

Logo Goedhuis

Nieuwe woning bouwen? Dan is het vaak nodig om heiwerk uit te voeren. In het heiproces worden er heipalen in de grond verwerkt. Op deze manier leunt de fundering op de heipalen. Hierdoor kan de woning niet wegzakken. Ben je benieuwd naar de kosten en duurzaamheid van heipalen? Lees dan snel verder.

Hoe wordt er geheid?

Er zijn verschillende manieren om te heien. Soms worden heipalen met een hei-installatie in de grond geslagen. Er valt dan een zwaar heiblok op de palen. Het nadeel is dat dit trillingen veroorzaakt. In een omgeving met veel oude gebouwen is dit daarom niet verstandig. Dan wordt er meestal voor gekozen om trillingsvrij te boren met zogenoemde schroefpalen.

Kenmerken van een heipaal

Een heipaal kan een lengte hebben van 2.5 tot 36 meter. De gemiddelde lengte is tussen de 5 en 10 meter lang. Het belangrijkste is dat de heipaal minstens net zo lang moet zijn tot er een vaste zandlaag wordt bereikt. Het materiaal van een heipaal is meestal hout of beton. Vaak wordt het hout van de Europese lork (boom) gebruikt. Heipalen kunnen eeuwenlang mee gaan. Ze hebben dus zeker een hoge mate van duurzaamheid. Maak je dus zeker geen zorgen dat de heipalen ooit vervangen moeten worden.

Kosten sonderingsonderzoek en heiwerk

Het is belangrijk om voor de bouw funderingsadvies aan te vragen. De grond wordt dan gesondeerd. Een standaard sonderingsonderzoek inclusief funderingsadvies bedraagt in totaal ongeveer €1.500 tot €3.000 euro. Zodra er diepgaand onderzoek nodig is, kunnen de kosten zelfs uitlopen tot €5.000 of meer. Het gehele proces is erg afhankelijk van de locatie, omvang van het onderzoek en de benodigde expertise. 

In sommige gevallen is heien niet nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van een dragende grond. Of als de grond juist een lichte constructie heeft. Een houten heipaal kost gemiddeld tussen de €30 en €70 per strekkende meter. Voor een betonnen heipaal betaal je al snel tussen de €100 en €200 per strekkende meter. Zo kunnen de kosten flink oplopen. Daarom hebben wij goed nieuws: bij de woningen van Goedhuis hoef je hier niet over na te denken. De heipalen worden namelijk specifiek voor je berekend in het vooronderzoek en met je verrekend. Ontwerp nu jouw woning en ontdek de keuzes.