Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Is heien altijd nodig? En wat zijn de kosten?

Logo Goedhuis

Nieuwe woning bouwen? Dan is het vaak nodig om heiwerk uit te voeren. Bij heien worden er heipalen in de grond aangebracht. De fundering leunt op de heipalen, waardoor een woning niet weg kan zakken.

Er zijn verschillende manieren waarop we heien. Soms worden heipalen met een hei-installatie in de grond geslagen. Er valt dan een zwaar heiblok op de palen. Het nadeel is dat dit trillingen veroorzaakt. Stel, we werken in omgeving met veel oude gebouwen, dan kunnen we ook trillingvrij boren met zogenoemde schroefpalen. Dit is iets duurder, maar kan problemen met buren voorkomen.

Hoe lang zijn heipalen?

Heipalen zijn er van 2,50 meter tot 36 meter. De langste heipaal ooit is 39 meter lang. De meeste heipalen zijn tussen de vijf en tien meter lang. De heipaal moet minstens net zo lang zijn tot een vaste zandlaag wordt bereikt. In het geval van Amsterdam ligt er op ongeveer dertien meter diepte een zandlaag. Deze zandlaag is een meter dik. In andere gebieden ligt de zandlaag hoger (of lager).

Welke heipalen heb ik nodig?

Het is belangrijk om een funderingsadvies aan te vragen. De grond wordt dan gesondeerd. Een gemiddeld sonderingsonderzoek met funderingsadvies bedraagt in totaal ongeveer 2.000 tot 3.000 euro.

Wat kost heien?

In sommige perfecte gevallen is heien niet nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van een dragende grond of een lichte constructie. In de meeste gevallen kost heien 10.000 tot 20.000 euro. Een heipaal kost al snel zo’n 750 euro per stuk en gemiddeld zijn er tien stuks nodig. Daar komen natuurlijk meer kosten bij, zoals arbeidskosten, machinekosten, voorrijkosten en afvoerkosten. Bij Goedhuis zit heiwerk in de all-in-prijs voor onze woningen bij heipalen met een lengte tot 6 meter. Bekijk onze woningen.

Waar zijn heipalen van gemaakt?

Heipalen zijn meestal gemaakt van hout of gewapend beton. Vaak wordt het hout van de Europese lork gebruikt.

Hoe lang gaan heipalen mee?

Houten heipalen en betonnen heipalen gaan eeuwen mee. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de heipalen ooit vervangen hoeven te worden. Wel zien we dat oude houten heipalen kunnen rotten, bijvoorbeeld als de grondwaterstand daalt. Dan gaat het om heipalen die al eeuwen in de grond zitten, zoals bij woningen in Amsterdam.