Wat is de maximale bouwhoogte van een woning? Dit is een veelvoorkomende vraag. Tevens is het ook belangrijk om deze maten te weten voordat het bouwproces van start kan gaan. Dit gaat dan om kenmerken als de goothoogte, bouwhoogte en nokhoogte. Ontdek meer in dit artikel.
De goothoogte is de hoogte van het overgangspunt van de muur naar het schuine dak. Daar is vaak de dakgoot bevestigd, vandaar dat het de goothoogte wordt genoemd. Dit wordt gemeten vanaf de grond tot de hoogte van de bovenkant van de goot.
Er zijn uitzonderingen, zoals bij een bungalow woning. Deze woning heeft namelijk geen goot. In dit geval is de goothoogte dus de snijlijn van het platte dak en het verticale gevelvlak. In de meeste gemeenten wordt er een maximale goothoogte gehanteerd tussen de 3 en 6 meter.
Met de nokhoogte wordt de hoogte van de bovenste snijlijn van twee dakvlakken bedoeld. Er wordt dan gemeten vanaf dat punt tot de grond. Als we het voorbeeld van de bungalow weer gebruiken, is de goothoogte van de bungalow vaak de nokhoogte. In de meeste gemeenten is de maximale nokhoogte tussen de 9 en 12 meter.
Heb je een schoorsteen die boven de nok uitsteekt? Een schoorsteen is onderdeel van het dak en telt dus mee in de berekening van de nokhoogte. De maximale nok- en goothoogte maakt samen de totale bouwhoogte. Toch raden wij aan bij de gemeente na te vragen of zij dit ook zo berekenen.
Het is belangrijk om de regels omtrent een huis bouwen duidelijk te weten. Laat je adviseren en kijk goed naar de regels van jouw gemeente. Bij Goedhuis controleren we voor de bouw van iedere woning of wel echt gebouwd mag worden. Onze prijzen zijn all-in, denk aan architect kosten, sonderingskosten en vergunningsaanvragen. Ontdek zelf wat jouw favoriete woningtype is en start met ontwerpen.