Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Bouwgrond te koop: waar moet je op letten?

Logo Goedhuis

Je bent van plan je eigen huis te laten bouwen en bent op zoek naar een kavel. Dit is lang niet altijd even eenvoudig. Zo zijn er een hoop dingen waar je op moet letten als bouwgrond te koop staat. Soms mag je bijvoorbeeld geen huis bouwen op het stuk grond wat je hebt gekocht. Wil je deze vervelende misverstanden voorkomen? Lees dan snel verder.

Waar vind ik bouwgrond?

Op Funda.nl kun je bouwgrond in de buurt vinden.

Waar kijk je als eerst naar als bouwgrond te koop staat?

Wanneer je je droomwoning wilt laten bouwen, is het van belang om goed te controleren of dit wel mogelijk is. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat je een woning mag laten bouwen zodra bouwgrond te koop staat. Of het mogelijk is om op het stuk grond te bouwen hangt af van verschillende zaken. Denk hierbij aan bestemmingsplannen of structuurvisies. Klik hier als je meer wilt weten over bestemmingsplannen voor je bouwgrond.

Alle beschikbare grond in Nederland staat opgenomen in bestemmingsplannen. In de plannen is te vinden wat er van de overheid mag gebeuren met het stuk grond. Het is daarom van belang dat je deze goed doorneemt en de bestemmingsplannen en ontwikkelingen van de gemeente goed in de gaten houdt.

Bouwgrond te koop betekent niet altijd ‘goede’ of bruikbare bouwgrond

Wanneer je bouwgrond koopt van een particulier in plaats van de gemeente, dan is de verkoper niet verplicht om een ‘schoongrondverklaring’ af te geven. Een schoongrondverklaring is een verklaring die aangeeft dat de grond niet vervuild is. De chemicaliën van vervuilde grond zijn erg schadelijk voor onze bodem en water.

Als je dan toch een bodemonderzoek uit wilt laten voeren, komen die kosten voor eigen rekening. Ook mag het bodemonderzoek alleen uitgevoerd worden na instemming aangezien het grondstuk nog in bezit is van de verkoper. Lees hier meer over bodemverontreiniging.

Denk goed na over de locatie

Het is van belang om een goed plan te maken voor je bouwgrond koopt. Heb je bijvoorbeeld al nagedacht over de ligging? Een kavel die midden op het platteland ligt is erg fijn vanwege de rust, maar als je kinderen hebt is het goed om even te controleren of er sprake is van openbaar vervoer en of er scholen in de buurt zijn. Daarnaast is een stuk grond in de stad vaak geschikter als grond voor woningbouw. Het is belangrijk om deze opties allemaal af te wegen. Handel dus niet te snel als je bouwgrond te koop ziet staan.

Bouwgrond gevonden?

Heb je je ideale kavel gevonden? Dan is het nu tijd om je woning te laten bouwen. Goedhuis heeft verschillende prefab woningen. Wil je een notariswoning of liever een bungalow? Bij Goedhuis staat je droomwoning vanaf 3 maanden. Benieuwd geworden? Neem hier een kijkje naar onze verschillende woningen. Heb je vragen? Neem contact op. We helpen je graag verder!