Warmtepomp
De warmtepomp bestaat uit een buiten- en binnendeel. Het buitendeel bevat de meeste bewegende componenten en wordt door een koelleiding verbonden met het binnendeel. Het binnendeel geeft de warmte af aan het afgiftesysteem van de woning.
De cyclus begint met het vloeibare koudemiddel. Deze wordt door de warmtepomp tot een aantal graden onder de buitentemperatuur gebracht door het te laten expanderen. De ventilator blaast een grote hoeveelheid lucht over de warmtewisselaar met daarin het koudemiddel. De relatief warme buitenlucht geeft zijn warmte (gratis energie) af via de warmtewisselaar waardoor het koude- middel warmer wordt en verdampt. Hierna zorgt de compressor in het buitendeel ervoor dat het gasvormige koudemiddel door het samendrukken naar een veel hogere temperatuur wordt gebracht. Deze warmte wordt dan via de warmtewisselaar aan het water van het cv-systeem afgegeven. Het verwarmde water geeft de warmte via de vloerverwarming af aan de woning. En dan start de cyclus opnieuw.
Geluidsniveau
De lucht/water warmtepomp is speciaal ontwikkeld voor toepassing in energie neutrale woningen. Het lage geluidsniveau voldoet binnen aan de strenge eisen van nieuwbouw en is buiten zeer beperkt. De warmtepomp is toerengeregeld en draait dus alleen op hogere toerentallen wanneer het buiten erg koud is. Per etmaal is de warmtepomp ongeveer twee uur op een laag toerental bezig met het maken van warm tapwater. Omdat de bewegende componenten in het separate buitendeel zitten, heb je hier binnen geen geluidsoverlast van.