Goedhuis is bekend van radio & TV!

Maandbedragen

Goothoogte, nokhoogte & bouwhoogte: alle regels op een rij!

Logo Goedhuis

Hoe hoog mag je bouwen? Oftewel: wat is de maximale bouwhoogte van een woning? Het is een vraag die vraag voorbij komt. Termen als goothoogte, bouwhoogte en nokhoogte passeren regelmatig de revue.

We beginnen met een afbeelding, omdat een plaatje meer zegt dan honderd woorden.

Wat is de goothoogte?

De goothoogte is de hoogte waar de muur overgaat in het schuine dak. Vaak is dit de plek waar de dakgoot is bevestigd, vandaar dat het goothoogte wordt genoemd. De hoogte wordt berekend vanaf het maaiveld. In Belgiƫ wordt dit ook wel de kroonlijsthoogte genoemd.

Een bungalow heeft vaak geen goot, maar in dat geval is de goothoogte de snijlijn van het platte dak en het verticale gevelvlak. De plaats waar de muur overgaat in het platte dak mag dus beschouwd worden als goothoogte.

In het bestemmingsplan staat de maximaal toegestane goothoogte. Soms wordt er door architecten met deze regel gespeeld door het dak iets lager door te trekken. Er ontstaat een dakoverstek, oftewel het dak is iets groter dan het huis en valt daardoor onder de goothoogte. Dit heeft echter geen invloed op de goothoogte. De goothoogte blijft gelijk, al zijn er gemeenten die een dakoverstek wensen als de goothoogte te hoog is.

Wat is de nokhoogte?

De nokhoogte is de hoogte van de bovenste snijlijn van twee dakvlakken ten opzichte van het maaiveld. Vaak is dit de bovenste rand van het dak. Stel, de woning heeft een schoorsteen die boven de nok uitsteekt, dan telt deze hoogte niet mee.

In het geval van een bungalow is de goothoogte vaak ook de nokhoogte.

Wat is de bouwhoogte?

De bouwhoogte bepaalt hoe hoog je maximaal mag bouwen. Bouwhoogte is een weinig voorkomende term. Meestal staat in het bestemmingsplan de minimale en maximale nokhoogte en goothoogte. Met bouwhoogte wordt vaak nokhoogte bedoeld. Toch adviseren we om dit altijd even na te vragen bij de gemeente.

Wat is de dakvoet?

De dakvoet is de onderkant van een hellend dak. Vaak eindigt een dak bij een dakgoot. Dit is ook de plek waar de dakvoet is.

Wat is de daklengte?

De daklengte is de lengte van de nok tot de dakvoet. Soms hebben daken een knik. Een bekend voorbeeld is het mansardedak, oftewel Franse kap of gebroken kap. De daklengte stopt dan niet bij een knik. Nog steeds meet je dan van de nok tot de dakvoet.

Ga jij een huis bouwen?

Zorg dat je de regels goed kent of laat je adviseren. Bij Goedhuis.nl controleren we voor de bouw van iedere woning of het type woning wel echt gebouwd mag worden. Onze prijzen zijn all-in, dus inclusief architect, constructeur, sonderingen en vergunningsaanvraag. Bekijk hier al onze woningtypes.